School in Amerika

Al eerder schreef ik over de verschillen tussen de basisschool in Nederland en de school hier in Amerika. Jevi heeft me vandaag geholpen door het opnoemen van alle verschillen die hij tot nu toe heeft gemerkt.

Om te beginnen is de basisschool hier wat anders ingedeeld. De basisschool begint bij Kindergarten, in Nederland is dat groep 2. Tot die tijd kunnen kinderen naar een pre-school gaan. De openbare pre-schools zijn echter snel vol en er wordt voorrang gegeven aan kinderen met een (taal)achterstand of wanneer broers of zussen al op die basisschool zitten.
De basisschool kun je (in ieder geval hier bij ons in de staat) niet zelf kiezen. Het adres waar je woont bepaalt naar welke basisschool je gaat. Vaak is dat zelfs maar één school. Dit heeft zelfs gevolgen voor de huizenprijzen. In een regio waar een goede school staat zijn de huizenprijzen hoger. De basisschool is hier, net zoals in Nederland gratis, maar uiteindelijk betaal je dus via je huis wel voor een goede school.

De basisschool hier in Wilton is in drieën gehakt. Kindergarten, Grade 1 (= groep 3) en Grade 2 zitten bij elkaar. Vervolgens gaan de kinderen naar een andere school waar Grade 3 tot en met 5 bij elkaar zitten. Het derde deel van de basisschool (dit deel wordt hier ook wel middle school genoemd), Grade 6 tot en met 8 zit weer in een andere school. Alles bij elkaar in één school is ook bijna niet haalbaar. Bij Jevi zitten namelijk al zo’n 1000 kinderen.

Doordat de school zo groot is zijn er wel veel faciliteiten voor de kinderen. De school heeft een eigen “school nurse” Hier is Jevi al een aantal keren geweest, want voor elk schrammetje of losse pleister word je hier naar toe gestuurd. Er is een grote kantine waar de kinderen tussen de middag lunchen en ook zelf hun lunch kunnen kopen. Elke dag staat er iets anders op het menu, helaas nog niet veel gezonde maaltijden…. Cheeseburgers, kipnuggets, pizza, kipburger en uiteraard mac and cheese. Deze maand zag ik wel een tosti met tomatensoep er tussen staan…. Er komt wat variatie!
Uiteraard is de school ook goed beveiligd. Je kunt er als buitenstaander niet binnenkomen. Bij de hoofdingang zit de administratie waar je onmogelijk omheen komt. Hier moet je je melden voordat je een stap verder in de school mag zetten.

Bij de school geen grote fietsenhokken….Niemand komt hier op de fiets naar school. Ik denk dat zo’n 90% van de kinderen met de schoolbus naar school gaat. De overige kinderen worden met de auto gebracht. Hiervoor is een speciale oprijlaan gemaakt en deze kinderen gaan via een andere ingang de school binnen. Waar uiteraard een medewerker van de school staat die bijhoudt wie er allemaal binnenkomt.

Tijdens de schoollessen zijn er toch ook wel veel verschillen. De kinderen beginnen elke ochtend met de “pledge of allegiance” of te wel; belofte van trouw. De kinderen staan dan allemaal naast hun stoel, houden hun rechterhand op hun hart en kijken naar de Amerikaanse vlag. De tekst wordt weergegeven op het digitale schoolbord.
I pledge allegiance to the flag of the united states of america and to the republic for which it stand, one nation under god, indivisible, with liberty and justice for all.

Naast de gewone lessen in het eigen klaslokaal zijn er nog een aantal andere lessen die de kinderen krijgen. Zo hebben ze een speciale leraar en lokaal voor muziekles, handenarbeid, computerles, gymles en mogen ze één keer per week naar de bibliotheek in de school. Wat ik wel weer opvallend vind is dat er tijdens de gymlessen geen speciale gymkleding wordt gedragen. De kinderen gaan gewoon op eigen schoenen in de gymzaal.

Volgens Jevi is de juf hier veel strenger. Niet rennen, niet schreeuwen. Dat wordt er ook al van jongs af aan ingeramd. Ik hoor het regelmatig ouders tegen hun kinderen zeggen. Tijdens de zwemles van Milan was me dit ook al opgevallen. Zodra er een kindje wat met water gaat spetteren terwijl ze nog op de kant zitten te wachten dan is het gelijk; handen op je schoot!

In de klas hebben alle kinderen op een bord een eigen kaartje. Iedereen heeft drie verschillende kaartjes: rood, oranje, groen. Wanneer je kaartje op rood staat worden de ouders ingelicht en moeten de kinderen nablijven en strafwerk schrijven. Dit is in de afgelopen twee weken al twee keer gebeurd in Jevi z’n klas. Wanneer je niet luistert, niet goed je werk doet, te lang op het toilet zit verandert de juf je kaartje naar oranje. Gebeurt er die dag nog een keer iets, dan wordt het rood…. Jevi vertelde trots dat zijn kaartje alleen nog maar groen is geweest. Ik ga het thuis denk ik ook maar invoeren….

Er wordt hier naar mijn idee vaak met een beloningssysteem gewerkt. Jevi kwam afgelopen week met een sticker op z’n shirt thuis. Hij vertelde dat hij heel goed had geluisterd. De opdracht was om je tafel op te ruimen en vervolgens met je hoofd op je armen stil te liggen op je tafel. Blijkbaar had het groepje waar Jevi z’n tafel ook bij staat dit als beste gedaan, want zij hadden alle 6 een sticker gekregen.
Bijna elke dag wordt er wel iemand met een sticker of klein prijsje beloond wanneer hij of zij goed gedrag heeft vertoond.

De kinderen krijgen van jongs af aan al taken toebedeeld, dit gebeurt zelfs al bij Milan op school. Bij Jevi in de klas hebben alle kinderen een taak. Deze taken verwisselen elke twee weken. Zo heb je bijvoorbeeld de “Line leader”, die moet vooraan in de rij staan. Wanneer de kinderen de klas verlaten gebeurt dit altijd in een rij. Er is ook iemand aangewezen die achteraan in de rij staat en ervoor moet zorgen dat iedereen in de rij blijft.
Dan is er een “hoofd puntenslijper”, deze persoon mag elke dag ervoor zorgen dat bij iedereen de potloden goed geslepen zijn. Dit gebeurt wel met een elektrische gelukkig.
De “Paper passer” mag alle papieren uitdelen.
Een groepje kinderen is de “Floor monitor”, die zorgen ervoor dat er niks op de grond ligt. De “Pledge helper” mag elke ochtend de vlag vasthouden, de “book helpers” moeten ervoor zorgen dat alle boeken netjes op hun plaats staan en de “Lamp monitor” mag elke keer bij het verlaten en terugkomen van de klas het licht weer aan of uit doen.

Huiswerk wordt hier vanaf groep 3 al meegegeven. Elke dag krijgen de kinderen wel iets mee wat ze thuis moeten doen. Persoonlijk moet ik hier ook nog wel erg aan wennen. Jevi is elke dag al bijna 8 uur van huis en wanneer hij dan ook nog huiswerk moet maken blijft er gewoon bizar weinig tijd over voor sporten of om gewoon even lekker te spelen. Afspreken met vriendjes is daardoor ook erg lastig. 

Er zijn vast nog veel meer verschillen die ik tijdens het interviewen van Jevi nog niet naar boven heb gekregen. Het mooie is dat hij het helemaal niet als apart of raar ziet. Het is gewoon anders. Het allermooiste vind ik dat Jevi het gewoon enorm naar z’n zin heeft op school en elke dag met een glimlach weer thuiskomt. Dan weet je dat we een goede keuze hebben gemaakt en dat het onze kinderen alleen maar zal verrijken.

 

Advertenties

3 gedachten over “School in Amerika”

 1. Jeetje zeg wat n disciplines.
  En bijzonder dat Jevi dit als normaal al beschouwt. Sommige dingen zouden in nl nog wel toegepast mogen denk ik terwijl andere wel erg ver gaan wat vrijheid betreft. 😉en idd iedere dag huiswerk al zo jong: je wilt toch ook dat er ruimte is om kind te zijn. Wat ik wel mij afvraag hoe men met zoveel lange vakanties alle lesstof geleerd krijgt. …maar daarvoor waarschijnlijk dat huiswerk??

  Like

  1. De rest van het jaar hebben de kinderen niet veel vakantie meer. In oktober een lang weekend, december een week en in april een week. Dus ik denk dat het dan bijna op net zoveel schooldagen uitkomt. En de schooldagen zelf zijn hier een stuk langer

   Like

 2. Hier op school ook helpers, gymmen in eigen kleding (maar wel met hun binnenschoenen) en huiswerk vanaf groep 3. Gelukkig vinden de kinderen t allemaal erg leuk! Btw wel veel fietsen hier in Tokyo! X

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s