School in de USA

Jevi en Milan zijn nu twee volledige weken naar school geweest en we hadden niet kunnen dromen dat het al zo goed zou gaan. Verbazingwekkend hoe flexibel kinderen zijn.
Ik moet er zelf niet aan denken dat ik elke dag ergens naar toe zou moeten gaan waar ik niemand ken en nog lang niet alles kan verstaan, laat staan zelf dingen kan vertellen.

Bizar hoe goed de jongens hier opgevangen worden, zowel door de leraren als door de klasgenootjes. De juf van Jevi belt elke week om te bespreken hoe het gaat. Zij was ook verbaasd hoe goed het gaat. Ze zei letterlijk: ik zou er om 10 uur al helemaal klaar mee zijn als ik in zijn schoenen zou staan. Hij moet zo z’n best doen om te begrijpen wat hij moet doen, maar blijft gewoon de hele dag goed opletten en doet overal aan mee.

De juf van Milan spreek ik elke keer als ik Milan ophaal. Milan voelt zich ook al helemaal op z’n gemak op school. Hij blijft alleen stug Nederlands praten. De juf vond het zielig, omdat ze hem niet begrijpt. Ze heeft nu een app op haar telefoon geïnstalleerd waardoor Milan Nederlands kan praten en de telefoon zijn verhaal vertaalt naar het Engels. Wanneer ze hem echt niet begrijpen kunnen ze dat gebruiken.

De klasgenootjes vinden het allemaal reuze interessant dat er midden in het schooljaar een nieuw kindje bij hun in de klas is gekomen en dan ook nog iemand helemaal uit Nederland. Ze staan blijkbaar in de rij om de jongens te helpen.
Jevi zit naast een meisje, Maya, die hem ook bij alles helpt. Afgelopen week viel Jevi z’n losse tand eruit en in plaats van dat hij dan even naar de wc kan gaan voor een bekertje water, word je hier gelijk naar de schoolnurse gestuurd. Een speciale kamer waar alle kinderen naar toe komen die zich niet lekker voelen of bijvoorbeeld zijn gevallen. Maya ging uiteraard met Jevi mee. Jevi kon daar z’n mond even spoelen en kreeg een mooi bakje waar hij z’n tand in kon doen.

Jevi wou deze week toch graag weer een keer op school lunchen. Hij had elke dag goed opgelet hoe de andere kinderen hun lunch daar bestellen en wist nu wel hoe het moest. Voor de zekerheid had ik de juf een mail gestuurd en zij zou James (een jongen uit zijn klas) aanwijzen om Jevi daarbij te helpen. Jevi vertelde ’s avonds dat James nergens te bekennen was, maar gelukkig was Maya er weer. Bij binnenkomst in de kantine hangt een groot bord met postvakjes van alle leraren. Hierin zitten de prepaid lunch kaarten van de leerlingen. Wanneer je je lunch hebt uitgezocht leg je de kaart in het juiste bakje (lunch+drinken, of alleen drinken) De kaart van Jevi was alleen nergens te vinden. Maar daar wist Maya wel een oplossing voor: gewoon doorlopen, dan komt het wel goed. En inderdaad Jevi pakte z’n lunch en liep door naar de eettafels.
Jevi zou dan de volgende keer wel 2 keer betalen had hij zelf bedacht.
Gisteren wou hij weer op school lunchen en weer was zijn kaart er niet. Dat doorlopen vond hij niet zo’n fijn idee en dus heeft hij Maya aan de kantinejuffrouw uit laten leggen dat Jevi net nieuw is en dat zijn ouders wel geld op zijn kaart hebben gezet. De mevrouw zei dat het goed was en dat ze het wel zou regelen….

Jevi gaat nu iedere dag met de schoolbus naar school en vindt het geweldig. Je kunt hier niet met de fiets naar school, dus dit is ook wel de perfecte oplossing. Wanneer alle ouders de kinderen met de auto naar school moeten brengen zou het één grote chaos worden. De binnenkomst van de bussen is wel geweldig om te zien. Ik denk dat er zo’n 40 bussen naar de school rijden. Bij de school staan begeleiders die afvinken welke busnummers er zijn. Zij krijgen een lijst van de buschauffeur welke kinderen er in de bus zitten. De kinderen lopen vervolgens zelf naar hun lokaal. Ook dit was toch wel lastig zei Jevi. De eerste keer had hij heel wat rondjes door de school gelopen voordat hij zijn lokaal had gevonden….
Wanneer je wel je kind zelf naar school wilt brengen is hier een speciale ingang voor met een eigen oprijlaan. Bij de ingang staat ook weer een begeleider die de naam van het kind op een lijst schrijft.
De eerste paar dagen heb ik Jevi zelf naar binnen gebracht. Dit moest dan via de hoofdingang en ik moest mij hier zelf dan ook inschrijven. Niemand komt zomaar de school binnen.

Doordat bijna alle kinderen met de schoolbus naar school en huis gaan heb je hier geen schoolplein waar alle speelafspraken gemaakt worden. Dit moet dus allemaal vooraf bedacht en geregeld worden. De ouder moet dan een briefje meegeven naar school, waarop staat met wie het kind gaat spelen en dat het oké is dat hij dus met een andere bus meegaat.

Een voordeel van zo’n grote school is dat er ook veel faciliteiten zijn en wat meer mogelijkheden. Zo is er een speciale leraar voor gym, muziek, Spaans en handenarbeid.
Jevi heeft ook een speciale leraar die alle kinderen begeleid waarvan Engels niet hun moedertaal is.

Het bijhouden van de Nederlandse taal is uiteraard ook erg belangrijk. Jevi volgt hiervoor een online lesprogramma. Zo’n 3 uur per week leest en schrijft hij Nederlands en ook de citotoetsen worden op deze manier nog steeds gemaakt.
IMG_0574

Milan gaat naar een hele kleine school waar geen schoolbus naar toe gaat. Ook hier komt er niemand op de fiets en hebben ze een oplossing bedacht voor alle auto’s die s’ochtends binnenkomen. Er is een lange oprit gemaakt waarvan 1 baan langs de ingang van de school komt, de andere baan gaat naar de parkeerplaats. Bij de ingang van de school staan 2 begeleiders. De begeleider opent de rechter achterportier en tilt Milan uit de auto. Vervolgens loopt de begeleider samen met Milan naar binnen en gaat weer terug om het volgende kindje op te halen.

Ook bij Milan in de klas vindt iedereen het wel interessant zo’n nieuw jongetje. Vooral Caley bekommert zich heel erg over Milan. Ze lopen hand in hand. Milan helpt haar met het aantrekken van haar schoenen. En als ze elkaar gedag zeggen aaien ze elkaar even. Erg schattig.
Milan vroeg gisteren aan Caley: want to play? Bij me? Toch begrijpen ze elkaar uiteindelijk.
Beide jongens pikken elke dag weer nieuwe woorden op. Erg leuk om te zien die ontwikkeling.

De zomervakantie start hier 15 juni al. 6 september begint dan pas het nieuwe schooljaar. Een hele lange vakantie dus…. Bijna alle kinderen gaan hier dan ook naar schoolkampen. Elke week is er weer een ander thema. Daar moeten we ons misschien maar even in gaan verdiepen.

Advertenties

5 gedachten over “School in de USA”

 1. Hi Krista, Bjorn, Jevi, Milan en Luka,
  Wat leuk om zo’n bericht van jullie te lezen. En Jevi en Milan wat doen jullie t goed. Stoer hoor! Went t al een beetje, nieuw huis, nieuwe school, nieuw land? Hoe gaat t met jou Krista? En Bjorn? En hoe is t met de kleine Luka?
  Liefs en fijn weekend,
  Bert&Charlene

  Liked by 1 persoon

 2. Zoooo, dat is nog s wat anders op zo’n grote school. Wel super dat de Kids het zo goed doen. Knap hoor!
  Het blijft natuurlijk mooie ervaring voor hen en hun rugzak is maar weer goed gevuld.
  En wat n lange vakantie zeg. Gaat zo’n schoolkamp ook uit van dezelfde school en kunnen ze dan iets doen met klasgenootjes of is dat heel iets anders?
  Grtjs vanuit la douce France deze keer.X jacob en Tineke

  Liked by 1 persoon

 3. Hallo Krista en Bjorn,
  Wat fijn om te lezen dat het zo goed gaat met de jongens en wat worden ze op deze manier al snel zelfstandig. Kanjers hoor! En hoe gaat het met jullie? Ben jij al wat gewend aan je leven in Amerika Krista? En jij aan je nieuwe baan Bjorn? Hoop dat jullie niet teveel heimwee hebben…. Groetjes uit Joure.

  Liked by 1 persoon

 4. Als we jou verhaal lezen, begint het ons te duizelen! Wat een ommekeer vergeleken met hier in Nederland! Maar het systeem werkt dus goed. Wel grappig dat de boys een girls begeleiding hebben op school! En ook byzonder dat de jongens zich zo snel aanpassen! Je zal ze elke dag H maar huilend thuis krijgen, dan is het verhaal wel even anders toch? Wij zijn trots op jullie! Blijf genieten en succes net alles! Gr. Fred en Bea

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s